close
close

Váš košík

Marcipán

Vážení priatelia,
po zverejnení prvého článku na facebooku ho v priebehu pár hodín videlo 460 ľudí. Veľmi ma to potešilo a zároveň povzbudilo na ďalšie pokračovanie…
Teda čo je to marcipán?
Marcipán je hmota, ktorej hlavnou zložkou sú mandle a cukor. Obsah mandlí sa zvyčajne označuje 1:3, 1:4, jeden diel mandlí, tri alebo štyri diely cukru. Marcipán je vďaka mandľovému oleju žltkastý, čo si myslím, by nemuselo vadiť. Nie je síce krásny biely, ale tento „nedostatok“ bohato vyváži jeho lahodná chuť. Niekedy sa môže ako čiastočná náhrada za mandle použiť persiko. Persiko sú pomleté jadrá kôstkovin, najčastejšie marhulí. To by však nemalo na etikete označenia výrobku chýbať. Mandľový marcipán je mäkká, tvarovateľná hmota. Dajú sa s ňou poťahovať cukrárske výrobky ako aj modelovať ozdoby. Ozdoby príliš nestvrdnú, čo môže byť nevýhoda v prípade niektorých ozdôb, ale aj výhoda lebo ostanú chutné.
Ale je to ešte jedna cukrárska hmota, ktorá má právo niesť názov marcipán.
Je to mliečna modelovacia hmota. Má výbornú mliečnu chuť, je belšia, výborne sa farbí. Jej konzistencia je tuhšia, čo ju predurčuje predovšetkým na modelovanie. Preferujú ju hlavne tí, ktorým prekáža horkastá chuť mandlí alebo sú alergickí na mandle.
Receptúra na mliečnu modelovaciu hmotu (1):
cukor múčka .........................100 g
vanilínový cukor.........................3 g
škrobový sirup.........................25 g
Fondán.................................100 g
Sušené plnotučné mlieko.........100 g
Stužený pokrmový tuk..............15 g
Mandľová aróma........................2 g
(nemusí byť)
pitná voda............................16,7 g

Spolu suroviny.....................361,7 g
Všetky suroviny sa za studena dôkladne premiešajú. Zmes sa zjemňuje na trecom stroji nazývanom melanžér, ale ten doma asi nemá nikto, preto stačí ak to dostatočne prepracujete v rukách. Ak je hmota príliš tuhá, môžete pridať kvapku vody. Hotový mliečny marcipán sa môže farbiť potravinárskymi farbami. Uskladňujte v chladničke, dobre zabalený v potravinárskej fólii aby nevysychal.
Použitá literatúra:
1. Szemes a kol.:Technológia cukrárskej výroby, Bratislava 2002

P.S. ukážka modelovania našej zákazníčky Martiny

Zdraví

Katarína

 

 

 

Podpora
k produktom
Viac ako 10
rokov na trhu
Kamenná
predajňa
Doprava až
k vám domov