close
close

Váš košík

Marcipán, fondán, čo je čo...

Fondán je zmes cukru a škrobového sirupu, za studená polotuhá, lepivá, pastovitá hmota. Pred použitím sa nahrieva na 40 °C, môže sa riediť vodou alebo cukrovým roztokom, dochutiť citrónovou šťavou, alebo rumom (či umom), poprípade prifarbiť. To je presne tá hmota, ktorou sú potiahnuté obľúbené punčové rezy, venčeky alebo po pridaní karamelu, veterníky. 

Malý trik veľmi dôležitý pre polievanie punčových rezov fondánom: pred potiahnutím potrite vrchný korpus džemom, lekvárom alebo marmeládou (niekedy si povieme , že to nie je to isté a v čom je rozdiel). Zabránite tak nasiaknutiu polevy do korpusu. Potiahnuté alebo namáčané výrobky vložte na 2 – 3 minúty do rúry vyhriatej na 60°C. Teplom povrch rýchlo zaschne, poleva bude lesklá a zostane vláčna.

V nedávnej minulosti, tak pred cca desiatimi rokmi, sa objavil pojem fondant pre cukrovo - tukovú hmotu tuhšej konzistencie , ktorá sa dá rozvaľkať a dajú sa z nej aj modelovať ozdoby. Tento výraz som však nenašla v aktuálnom slovníku Slovenského jazyka. Tak ako mnohé iné názvy aj tento bol prevzatý z anglicky hovoriacich krajín.

Takže fondán a fondant nie je to isté ...

Ale v žiadnom prípade to nie je marcipán. Čo je teda marcipán ?

Marcipán je hmota, ktorej hlavnou zložkou sú mandle a cukor. Obsah mandlí sa zvyčajne označuje 1:3, 1:4, jeden diel mandlí, tri alebo štyri diely cukru. Marcipán je vďaka mandľovému oleju žltkastý, čo si myslím, by nemuselo vadiť. Nie je síce krásny biely, ale tento „nedostatok“ bohato vyváži jeho lahodná chuť. Niekedy sa môže ako čiastočná náhrada za mandle použiť persiko. Persiko sú pomleté jadrá kôstkovin, najčastejšie marhulí. To by však nemalo na etikete označenia výrobku chýbať. Mandľový marcipán je mäkká, tvarovateľná hmota. Dá sa s ňou poťahovať cukrárske výrobky ako aj modelovať ozdoby. Ozdoby príliš nestvrdnú čo môže byť nevýhoda v prípade niektorých ozdôb ozdôb ale aj výhoda lebo ostanú chutné.

 

Ale je to ešte jedna cukrárska hmota, ktorá má právo niesť názov marcipán. Je to mliečna modelovacia hmota. Má výbornú mliečnu chuť, je belšia, výborne sa farbí. Jej konzistencia je tuhšia, čo ju predurčuje predovšetkým na modelovanie. Preferujú ju hlavne tí, ktorým prekáža horkastá chuť mandlí alebo sú alergickí na mandle.

 

 

 

 

Podpora
k produktom
Viac ako 10
rokov na trhu
Kamenná
predajňa
Doprava až
k vám domov